Mitä on varhaisultra
eli alkuraskauden ultraäänitutkimus?
Varhaisultra pähkinänkuoressa
Ns. varhaisultra on alkuraskauden aikana tehty kivuton vatsan ultraäänitutkimus. Alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa pyritään varmistamaan raskauden normaali alkaminen ja toisaalta poissulkemaan tai toteamaan poikkeava raskauden alku kuten keskenmeno, tuulimunaraskaus tai kohdunulkoinen raskaus.
Lue alta lisää varhaisultrista, tutustu hinnastoomme tai varaa aika varhaisultraan Preggossa!
Mitä varhaisultran aikana tutkitaan?
• Onko kyseessä kohdunsisäinen raskaus?
• Mikä on raskauden kesto?
• Näkyykö sydämen syke?
• Montako sikiötä on?
Gynekologin vastaanotolla varhaisultrassa tutkitaan ylläolevien lisäksi myös:
• Poissuljetaan tuulimunaraskaus, keskenmeno, kohdunulkoinen raskaus tai vielä harvinaisemmat poikkeavat raskaudet kuten rypäleraskaus
• Alkuraskauden aikaisen alavatsakivun syitä
• Verisen vuodon syitä
• Munasarjat ja munajohtimien seutu
• Kliininen erikoislääkärin tekemä tutkimus ultraäänitutkimuksen lisäksi
Milloin ensimmäinen ultra?
Kun raskaustesti on positiivinen, tiedetään, että naisen elimistössä on istukkahormonia (HCG). Ultraäänitutkimuksella raskauden alkamisen kohdun sisällä voi usein varmistaa jo viidennellä raskausviikolla (H5+) toteamalla raskauspussin ja ruskuaispussin kohtuontelossa. Tuolloin ei vielä näy alkiota eikä sykettä. Normaalissa raskaudessa sikiön sydämen syke näkyy yleensä kuudennella raskausviikolla (H6+). Koska raskauden keston arvioissa on usein hieman heittoja, kannattaa varhaisultraan hakeutua aikaisintaan raskausviikolla seitsemän (H7+). Näin toimien raskaus on jo ehtinyt hieman pidemmälle ja vältetään turhaa huolta ja uusintatutkimuksia liian aikaisen tutkimuksen johdosta.
Jos raskauteen liittyy voimakasta huolta tai pelkoja, voi vastaanotolle hakeutua missä raskauden vaiheessa tahansa. Sama koskee tilanteita, joissa odottajalla jotakin oiretta kuten verenvuotoa tai alavatsakipuja. Silloin tutkitaan niitä asioita, joita on siinä vaiheessa mahdollista tutkia ja suunnitellaan tarvittava jatkoseuranta.
Varhaisultra ei kuulu neuvolajärjestelmän piiriin, vaan julkisella puolella ensimmäinen ultraäänitutkimus tarjotaan raskausviikon 12 paikkeilla. Tämän takia usein pitääkin turvautua yksityiseen toimijaan varhaisultran osalta.
Lain mukaan kuntien velvollisuus on tarjota raskaana oleville seuraavat sikiöseulonnat:
– Varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus raskausviikolla 10+0–13+6
– Kromosomipoikkeavuuksien seulonta ensisijaisesti varhaisraskauden yhdistelmäseulonnan avulla (verinäyte raskausviikolla 9+0−11+6 ja niskaturvotuksen mittaus yleisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä raskausviikolla 11+0–13+6) tai vaihtoehtoisesti toisen raskauskolmanneksen (keskiraskauden) seerumiseulonnan avulla raskausviikolla 15+0−16+6
– Ultraäänitutkimus vaikeiden rakennepoikkeavuuksien selvittämiseksi raskausviikolla 18+0−21+6 tai raskausviikon 24+0 jälkeen.
Preggossa me emme tee systemaattisia sikiön rakenteiden seulontaultraääniä. Seulontatutkimuksien korkea laatu vaatii satoja vuosittaisia tutkimuksia kummassakin yleisessä seulontaultraäänitutkimuksessa seulojaa kohden. Tämän vuoksi seulontatutkimukset on turvallista keskittää seulontoihin erikoistuneisiin yksiköihin, esim. julkisella puolella. Muilta osin sikiön kasvun ja kehityksen sekä raskauden seuranta onnistuu erinomaisesti Preggossa. Mikäli huomaamme poikkeavaa sikiön kasvussa tai kehityksessä, ohjaamme odottajan tarvittaviin jatkotutkimuksiin.
Mitä varhaisultran aikana tapahtuu?
Varhaisultraan voi tuoda mukanaan puolison tai muun läheisen. Varhaisultrasta saa muistoksi printattuja ultraäänikuvia, joita voi olla kiva jakaa lähimpien ystävien kanssa. Huom. muistathan peittää henkilötunnuksesi kuvista jakaessasi niitä esim. sosiaalisessa mediassa!

Miten ja missä varhaisultra suoritetaan?
Varhaisultra suoritetaan erikoisvarustellussa tutkimushuoneessa, jossa on tutkimussänky, ultraäänilaite sekä lisämonitori potilasta/asiakasta varten. Ultraäänihuone on usein hieman hämärä, jotta ultraäänikuva näkyisi paremmin. Tutkimus suoritetaan ultraäänianturilla yleensä emättimen kautta.
Vastaanottomme sijaitsee Helsingin keskustassa, ja perille pääsee kätevästi sekä julkisilla että omalla autolla niin Espoosta, Vantaalta, Kauniaisista kuin kauempaakin. Löydät meidät kätevästi navigaattorin avulla (Kalevankatu 54) tai julkisilla liikennevälineillä. Lähin raitiovaunupysäkki sijaitsee alle 200 metrin päässä vastaanotoltamme, joka sijaitsee osoitteessa Kalevankatu 54B 11: sisäänkäynti sijaitsee Kalevankadun ja Köydenpunojankadun kulmalla.
Ovatko varhaisultrat turvallisia?
Preggon laadusta ja potilasturvallisuudesta vastaa meidän oma naistentautien ja synnytysten erikoislääkärimme (gynekologi), jolla on vuosikausien kokemus naisten ultraäänitutkimuksista. Mikäli ultran aikana todetaan jotain poikkeavaa raskaudessa, voidaan jatkohoito järjestää heti samalla käynnillä erikoislääkärin toimesta lääkkeellisesti tai sopimalla seurantakäynti, tai tekemällä lähete julkiselle puolelle erikoissairaanhoitoon jatkohoitoon. Näin varmistetaan, että potilas ei koskaan jää poikkeavassa raskaudessa tai epäselvässä tilanteessa vaille jatkosuunnitelmaa.
Miten valmistaudun varhaisultraan?
Ennen varhaisultraa virtsarakko kannattaa tyhjentää. Se parantaa näkyväisyyttä tässä ultraäänitutkimuksessa.
Kelan korvaukset varhaisultrasta
Varhaisultran hinta?
Gynekologin suorittama diagnostinen varhaisultra 229 euroa (sis. kaikki kulut).
Klikkaa alta linkki hinnastoomme, josta pääset tutustumaan tarkemmin ultraäänitutkimustemme ja gynekologin vastaanottojemme hintoihin.
Ajanvaraus
Haluaisitko varata ajan varhaisultraan Preggossa?
Alta löytyy linkit ajanvaraukseen ja hinnastoomme!
Kiinnostaako kuulla lisää?
Alla linkki Preggopodin jaksoon, jossa aihetta käsitellään yhdessä gynekologi Minna Kuusiston kanssa!