Preggon logo, varhaisultra ja raskauden ultraäänitutkimus ja raskausultra, 4d-ultra

TENS-laite synnytykseen

Mikä on TENS-laite?

TENS-laite (Transcutaneous Electrical Nerve Simulation) on fysikaalinen kivunlievitykseen suunniteltu laite, joka perustuu iholle asetettavista elektrodeista lähtevän hellävaraisen sähköimpulssin kulkuun kehossa. TENS-laitteen impulssi vapauttaa kehon omia kipua lievittäviä ja rentouttavia hormoneja, eli endorfiineja. Sähköimpulssi myös stimuloi tuntohermoja, joiden vaikutuksesta hermostossa kulkeva kipusignaali vähenee. TENS-laite on turvallinen ja tutkitusti tehokas kivunlievityskeino. TENS- laitetta voi käyttää synnytyskivun lievittämisen lisäksi myös loppuraskauden selkävaivoihin ja liitoskipuihin, sekä synnytyksen jälkeen esimerkiksi jälkisupistuksiin. TENS-laitteella ei ole todettu haitallisia sivuvaikutuksia, mutta varotoimena käyttöä ennen 37. raskausviikkoa ei suositella.

Lue lisää alta, tutustu hinnastoomme tai varaa TENS-laite omaan käyttöön Preggosta!

Miltä TENS-laitteen käyttö tuntuu?

TENS-laitteen lähettämät sähköimpulssit aiheuttavat paikallista tärisevää tunnetta ja pientä lihaksien supistelua. Laitteen käytön ei pitäisi aiheuttaa varsinaista kipua lihaksissa. Jos tunnet kipua, voit madaltaa käyttämääsi voimakkuustasoa, pitää pienen tauon tai siirtää elektrodin paikkaa.

Onko TENS-laite turvallinen?

TENS-laitteen käytöstä ja turvallisuudesta on tehty useita tutkimuksia. TENS-laite on hyvin turvallinen sekä äidille, että vauvalle.

Milloin TENS-laitetta ei saa käyttää?

TENS-laite on turvallinen ja sopii useimmille odottajille. Hyvin herkälle iholle elektrodien liima saattaa aiheuttaa ihoärsytystä. TENS-laitetta ei voi käyttää liikaa ja valmistajan mukaan laitetta voikin käyttää jopa jatkuvasti. Jos käytät TENS-laitetta yli 12 tuntia yhtäjaksoisesti, on kuitenkin suositeltavaa hieman vaihtaa elektrodien paikkaa ihoärsytyksen vähentämiseksi.

On erityistilanteita, joissa TENS-laitteen käyttöä ei suositella, kuten rytmihäiriöt, sydämentahdistin ja epilepsia. Mikäli haluat varmistaa, sopiiko TENS-laitteen käyttö sinulle, olethan meihin yhteydessä, niin neuvomme mieluusti tapauskohtaisesti.

TENS-laitteen käyttö synnytyksessä

TENS-laitetta voi käyttää synnytyskivun hoidossa koko synnytyksen ajan joko yksin tai yhdessä muiden kivunlievitysten kanssa. TENS-laitetta voi turvallisesti käyttää kotona lievissäkin supistuksissa ja jatkaa halutessasi laitteen käyttöä synnytyksen edetessä tai sairaalaan siirtyessä. Voit myös lopettaa laitteen käytön milloin haluat tai pitää tarvittaessa taukoja synnytyksen aikana, esimerkiksi käydessäsi suihkussa. TENS-laitetta voit käyttää sekä levossa ollessa, että liikkuessa. Lääkkeellinen kivunlievitys ei ole este TENS-laitteen käytölle ja moni kokeekin molempien keinojen täydentävän hyvin toisiaan. Mikäli synnytyksen aikana sinulle laitetaan selkäpuudutus, otetaan TENS laiton ajaksi pois selältä, mutta voit halutessasi jatkaa TENS-laitteen käyttöä, kun kipulääkekatetri on asetettu paikoilleen.

TENS-laitteen käytön voi aloittaa jo synnytyksen varhaisessa vaiheessa (ns. latenssivaiheen aikana), eli heti kun tunnet ensimmäisiä supistustuntemuksia. TENS-laitetta voi hyvin käyttää myös silloin, jos synnytyksesi käynnistetään sairaalassa. 

Liimalla kiinnittyvät neljä elektrodia asetellaan selkään ja elektrodit kiinnitetään laitteeseen johdoilla. Elektrodien liimapinta kestää useamman kiinnityskerran ja voit vaihtaa elektrodien paikkaa tarvittaessa myöhemmin. Raskaana ollessa elektrodien kiinnittämistä vatsalle ei suositella. 

TENS-laitteen sähköimpulssien voimakkuutta voi säätää haluamallesi tasolle. Useimmat kokevat voimakkaamman tason hyödyllisimmäksi synnytyskivun lievittämisessä, mutta kokeilemalla löydät juuri itsellesi sopivan voimakkuuden. Supistuksen aikana voit käyttää laitteen Boost-nappia, jota painamalla saat intensiivisemmän voimakkuuden, supistuksen mentyä voit samasta napista painamalla palauttaa voimakkuuden perustasolle. 

Parhaan hyödyn TENS-laitteen käytöstä saat käytettyäsi laitetta vähintään 20-40 min yhtäjaksoisesti. Anna siis kehollesi rauhassa aikaa tottua tuntemukseen. 

Mikä TENS-laite synnytykseen?

TENS-laitteita on erilaisia. Synnytyksen aikana suositellaan käyttämään erityisesti siihen tarkoitukseen suunniteltua TENS-laitetta. Preggon kautta voit vuokrata juuri synnytyskivun lievittämiseen suunniteltua Elle TENS 2 tai Elle TENS Plus -TENS-laitteita. Kätilömme suosittelevat lämpimästi juuri kyseisiä TENS-laitteita mm. niiden tärkeän Boost-toiminnon takia. Samaisia Elle TENS-laitteita käytetään laajasti myös synnytyssairaaloissa ympäri Suomen.

Mistä TENS-laitteen voi vuokrata?

TENS-laitteen voit vuokrata esimerkiksi Preggosta soittamalla asiakaspalveluun. TENS-laitteen voi noutaa Preggon vastaanotolta: sopivan ajankohdan voimme sopia puhelimitse. Pakkaukseen sisältyy kaikki mitä tarvitset TENS-laitteen käyttämiseksi synnytyksen aikana.

TENS-laitteen vuokrauksen hinta

TENS-laitteen vuokraus maksaa 45 euroa (sis. alv. 24%) per kuukausi.  Voit hakea TENS-laitteen esim. 2 viikkoa ennen laskettua aikaa ja palauttaa sopivalla hetkellä synnytyksen jälkeen.
 

Vuokraa TENS-laite Helsinki / Espoo

Haluaisitko vuokrata TENS-laitteen Preggosta?
Alta löytyy linkit ajanvaraukseen (Palvelut -> Vuokraa TENS-laite, nouto/palautus) ja hinnastoomme!