Preggon logo, varhaisultra ja raskauden ultraäänitutkimus ja raskausultra, 4d-ultra

Mitä tarkoittaa NIPT?

Mikä on NIPT-tutkimus

NIPT-testi (Non-Invasive Prenatal Test) on sikiön seulontatutkimus, joka voidaan ottaa äidin verinäytteestä raskausviikosta 10+0 eteenpäin. NIPT-testillä seulotaan äidin kyynärtaipeesta otettavasta verinäytteestä turvallisesti ja luotettavasti sikiön tiettyjä kromosomipoikkeavuuksia. Samalla on mahdollista luotettavasti selvittää sikiön sukupuoli. NIPT-testin tulokset saadaan 2 viikon kuluessa.

NIPT-testiä varten tulee ensin varata gynekologin vastaanotto, koska NIPT-testiä ei ole mahdollista tehdä ilman erikoislääkärin lähetettä ja laadukkaasti toteutettu tutkimus vaatii erikoislääkärin neuvontaa potilaalle. Useimmissa tapauksissa erikoislääkärin vastaanotolla on tarpeen myös tehdä ultraäänitutkimus, jotta NIPT-testiä ei tehdä turhaan (ultraäänitutkimuksen avulla varmistetaan raskauden tilanne ja edistyminen).

Kauttamme saat joko suppean tai laajan NIPT-testin – gynekologimme osaa suositella juuri sinulle sopivaa testiä. Näytteitä NIPT-testiä varten otetaan maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin yhteistyölaboratoriossamme. NIPT-testin näytteenotto ei lisää keskenmenoriskiä.

NIPT-testin tulokset käydään läpi kanssasi puhelimitse niiden valmistuttua.

Lue alta lisää NIPT:istä, tutustu hinnastoomme tai varaa aika NIPT-tutkimukseen Preggossa!

Miksi NIPT-tutkimus tehdään?

NIPT on paras kromosomipoikkeavuuksien seulontatesti. Tutkimus voidaan tehdä odottajan toiveesta saada mahdollisimman tarkkaa tietoa sikiön kromosomihäiriön riskistä tai mikäli on jo tiedossa kohonnut riski kromosomihäiriölle kuten odottajan korkea ikä tai muussa seulonnassa todettu koholla oleva riski.

Mitä poikkeavuuksia NIPT-tutkimus tutkii?

Suppeampi NIPT-tutkimus (B-NIPT neoBona®)

NIPT-tutkimus, joka sisältää tavallisimpien trisomisina (kolme kromosomia tavallisen kahden sijaan) esiintyvien kromosomien 13, 18  ja 21 lukumäärän seulomisen. Sikiön sukupuoli ilmoitetaan vastauksen yhteydessä, jos niin halutaan.

Suppeampi NIPT-tutkimus on yleensä riittävä ja ensisijainen tutkimus.

Laajempi NIPT-tutkimus (B-NIPTdel PrenatalSAFE® Plus)

Laaja NIPT-tutkimus sisältää yllä kuvatun suppeamman NIPT-tutkimuksen sisällön lisäksi sukukromosomien lukumääräpoikkeamien, harvinaisempien trisomioiden (9 ja 16) sekä tiettyjen mikrodeleetio-oireyhtymien seulonnan. Mikrodeleetio-oireyhtymistä yleisimmätkin ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Sukukromosomien poikkeavuuksia ei välttämättä huomata henkilön elämänaikana ja onkin paikallaan miettiä, onko niitä tarpeen seuloa. Laajempi NIPT-tutkimus ei sovellu kaksosraskauksille.

Milloin NIPT-tutkimus tehdään?

NIPT-tutkimuksen voi tehdä aikaisintaan, kun raskausviikkoja on 10+0 ja sen jälkeen missä tahansa raskauden vaiheessa.

Miten NIPT-tutkimus otetaan?

Ultraäänitutkimuksella varmistetaan raskauden kesto, normaali eteneminen ja sikiöiden määrä. Vastaanotolla Preggon erikoislääkäri informoi ja neuvoo odottajaa/pariskuntaa tutkimuksen valinnasta sekä tekee lähetteen tutkimukseen. Samalla voidaan varata aika yhteistyökumppanimme Synlabin laboratorioon verikokeen ottamista varten. Näytteet otetaan laboratoriossa pääsääntöisesti maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Vastaanottokäynti voi olla muinakin päivinä. Vastaanotolla sovitaan tulosten kuulemisesta niiden valmistuttua.

Vastaanottomme sijaitsee Helsingin keskustassa, ja perille pääsee kätevästi sekä julkisilla että omalla autolla niin Espoosta, Vantaalta, Kauniaisista kuin kauempaakin. Löydät meidät kätevästi navigaattorin avulla (Preggo raskausklinikka, tai Kalevankatu 54) tai julkisilla liikennevälineillä. Lähin raitiovaunupysäkki sijaitsee alle 200 metrin päässä vastaanotoltamme, joka sijaitsee osoitteessa Kalevankatu 54B 11: sisäänkäynti sijaitsee Kalevankadun ja Köydenpunojankadun kulmalla.

Paljonko NIPT-tutkimus maksaa?

NIPT-tutkimuksen hinta koostuu laboratoriotutkimuksesta, erikoislääkärin vastaanotosta ja ultraäänitutkimuksesta ja se määräytyy NIPT-tutkimuksen laajuuden mukaan. Useimmiten ns. suppeampi NIPT-tutkimus on riittävä.

Preggossa suppean NIPT-tutkimuksen hinta on 519€. Harvemmin tarpeellisen laajemman NIPT-tutkimuksen hinta on Preggossa 849€. NIPT-laboratoriotutkimuksen hinnan lisäksi tulee erikoislääkärin vastaanoton ja ultraäänitutkimuksen hinta. Vastausten läpikäyminen niiden valmistuttua sisältyy vastaanoton hintaan.
 

Saako NIPT-tutkimuksesta kelakorvausta?

NIPT-tutkimus voidaan korvata (Kelan) sairausvakuutuksesta, jos yksi seuraavista korvausedellytyksistä täyttyy:

  • nainen on raskaaksi tullessaan yli 40-vuotias
  • nainen on saanut poikkeavan tuloksen seulontatutkimuksessa (yhdistelmäseula tai keskiraskauden seula)
  • sikiön niskaturvotus on yli 3.0 mm
  • aikaisemmassa raskaudessa on todettu poikkeava kromosomilöydös

Asiakas hakee itse korvausta Kelasta. Hakemukseen tarvittavat lomakkeet saa mukaan vastaanotolta. Korvattava osuus on 104€.
Ennen varhaisultraa virtsarakko kannattaa tyhjentää. Se parantaa näkyväisyyttä tässä ultraäänitutkimuksessa.

Kannattaako tehdä NIPT-tutkimus?

NIPT-tutkimus kannattaa tehdä, jos haluat mahdollisimman tarkkaa ja herkkä seulontaa sikiön yleisimmistä kromosomihäiriöistä. Sen etuna on myös vähäisempi ns. turhien hälytysten määrä kuin yleisesti käytössä olevassa yhdistelmäseulonnassa.
 
NIPT-tutkimus ei lisää keskenmenon riskiä ja on siten turvallinen. NIPT-tutkimus kuten mikään muukaan tutkimus ei takaa varmasti täysin tervettä lasta, mutta yleisimpien kromosomihäiriöiden riski on normaalin tutkimustuloksen jälkeen pieni. Muita sikiön poikkeavuuksia NIPT ei seulo ja niskaturvotuksen mittaaminen ja keskiraskauden rakennetutkimus ovat tärkeä osa sikiöseulontaa, vaikka NIPT-tutkimus tehtäisiinkin.
 
Teksti: Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Minna Kuusisto
 

Ajanvaraus NIPT-tutkimukseen

Haluaisitko varata ajan NIPT-tutkimukseen Preggossa?
Alta löytyy linkit ajanvaraukseen ja hinnastoomme!