Preggon logo, varhaisultra ja raskauden ultraäänitutkimus ja raskausultra, 4d-ultra

Mikä on 4D-ultra
eli 3D-/4D-ultraäänitutkimus?

4D-ultra pähkinänkuoressa

Tavanomaisessa ultraäänitutkimuksessa näkyvä kuva on kaksiulotteinen. Se on pohja myös 3D/4D-ultratutkimukselle. Sikiön kasvua, hyvinvointia, istukkaa ja lapsiveden määrää arvioidaan ensin 2D tekniikalla. 3D-tutkimuksessa kuva on kolmiulotteinen tietyssä hetkessä kohteesta kuvattu datapaketti, jota voidaan käsitellä ja pyörittää kuvaamisen jälkeen. Neljäs ulottuvuus on reaaliaikaisuus. 4D-ultraäänitutkimuksessa tarkastellaan sikiön 3D-kuvaa reaaliajassa. Tutkimuksessa kuvataan sikiön kasvoja, raajoja ja vartaloa reaaliajassa, mikä mahdollistaa niiden paremman hahmottamisen. Mikäli sikiö liikkuu tutkimuksen aikana, on liikkeitä mahdollista nähdä.

3D/4D-ultran näkyvyys on parhaimmillaan keskiraskaudessa, kun sikiön ympärillä on vielä suhteessa enemmän lapsivettä kuin viimeisellä kolmanneksella. Paras näkyväisyys on mahdollista saada, kun tarkasteltavan kohteen edessä on riittävä määrä lapsivettä. Suosittelemme varaamaan ajan 3D/4D-ultraan aikaisintaan raskausviikosta 22 eteenpäin, ja viimeistään viikolla 30.

Emme yleensä suosittele ajanvarausta 3D/4D-ultraäänitutkimukseen enää loppuraskaudessa, koska näkyvyys voi silloin olla jo hyvin rajallinen, koska tila kohdussa käy ahtaammaksi. Mikäli lapsivettä on reilummin, voidaan sikiötä tarkastella myöhemminkin raskaudessa myös 3D/4D:llä. 2D ultraäänitutkimuksen yhteydessä on mahdollista havaita tilanne, jossa olisi hyvät olosuhteet myöhäisemmässäkin raskauden vaiheessa käyttää 3D/4D tekniikkaa.

Tallennamme kuvia ja videota digitaalisesti ja annamme ne mukaasi muistitikulla.
 

Lue lisää alta, tutustu hinnastoomme tai varaa aika 3D/4D-ultraan Preggossa!

Mitä 4D-ultran aikana tutkitaan?

Sikiön kasvua, hyvinvointia, istukkaa ja lapsiveden määrää arvioidaan ensin 2D tekniikalla. Koko tutkimus perustuu hyvään 2D kuvanlaatuun ja 2D ultraäänitutkimukseen, johon 3D/4D antaa lisäulottuvuudet. 3D/4D-tekniikat sopivat erityisen hyvin sikiön kasvojen anatomian havainnointiin. Esimerkiksi huulihalkiot voivat näkyä paremmin kuin 2D-tutkimuksessa. Näin on myös mahdollista hahmottaa paremmin sikiö ja sikiön liikkeitä. Tutkimuksessa voidaan nähdä myös sikiön raajoja ja vartaloa. Monet vanhemmat kokevat näiden tutkimusten helpottavan tai vahvistavan kiintymystä syntyvään lapseen jo sikiöaikana.

Sikiön asennosta ja lapsiveden määrästä riippuu, kuinka hyvin tutkimus onnistuu. Niukka lapsiveden määrä, haastava sikiön asento ja odottavan äidin paksut vatsanpeitteet voivat vaikuttaa 3D/4D ultraäänitutkimuksen kuvanlaatuun ja näkyvyyteen.

Milloin on paras ajankohta 3D-/4D-ultralle?

3D/4D-ultran voi tehdä koska tahansa raskauden aikana, mutta paras näkyväisyys on keskiraskaudessa, kun sikiön rakenteet ovat jo kehittyneet, mutta kohdussa on vielä enemmän tilaa ja lapsivettä ikään kuin varjoaineena tutkimukselle. Suosittelemme tutkimusta raskausviikoilla 22-30. 3D/4D-ultran kohokohta – sikiön kasvot – on helpoin hahmottaa tällä aikavälillä.

Sikiöstä otetut 3D/4D-kuvat ovat todella havainnollistavia ja tarkkoja – suorastaan kauniita tutkimusolosuhteiden ollessa parhaimmillaan. Tähän ikimuistoiseen tilaisuuteen kannattaa ottaa mukaan seuralainen, esimerkiksi puoliso.
 

Mitä 4D-ultran aikana tapahtuu?

3D/4D-ultrassa käytetään ultraääniaaltoja, samoja kuin muissakin ultraäänitutkimuksissa. Ultraäänitutkimuksen aikana nämä ultraäänitutkimuksen kaiut tallennetaan ja muunnetaan ultraäänilaitteen kehittyneellä tietokoneella kuvaksi tai videoksi sikiöstä. Tutkimuksen suorittajan kokemuksella on iso merkitys tutkimuksen suorittamisessa. Ei ole yhdentekevää, kuka tutkimuksen suorittaa.
 
3D/4D-ultraäänitutkimus suoritetaan pitelemällä ja liikuttelemalla ultraäänianturia vatsanpeitteiden päällä. Kuvanlaadun parantamiseksi käytetään tarkoitukseen suunniteltua geeliä johtavana väliaineena. Tutkimus on kivuton.
 

4D-ultraan voi tuoda mukanaan puolison tai muun läheisen. 4D-ultrasta saa muistoksi fyysisiä ultraäänikuvia sekä digitaalisia kuvia/videoita muistitkulla. Näitä voi olla kiva jakaa lähimpien ystävien kanssa, mutta muistathan peittää henkilötunnuksesi kuvista jakaessasi niitä esim. sosiaalisessa mediassa!

4D-ultrassa käyneet vanhemmet. Preggo raskausultrat.

Miten ja missä 4D-ultra suoritetaan?

3D/4D-ultraäänitutkimus suoritetaan ultraäänianturilla vatsan päältä. Aluksi erikoislääkäri levittää geeliä paljaalle vatsalle, koska geeli saa ultraäänikuvan näkymään selkeämmin. Geelin levittämisen jälkeen lääkäri pitää anturia mahan ihoa vasten ja siirtelee sitä mahan yli nähdäkseen sikiötä eri kulmista. Ultraäänikuvaa voi seurata monitorin kautta. Tarvittaessa tutkimuksen suorittaja auttaa sinua hahmottamaan, mitä ruudulla näkyy.
 
Tutkimuksen aikana tunnet toki, että anturia liikutellaan vatsan päällä, mutta tutkimus ei satu. 3D/4D-ultra suoritetaan erikoisvarustellussa vastaanottohuoneessa, jossa on hoitopeti, ultraäänilaite sekä lisämonitori potilasta/asiakasta varten. Ultraäänihuone on usein hieman hämärä, jotta ultraäänikuvan näyttö näkyisi paremmin.
 
Vastaanottomme sijaitsee Helsingin keskustassa. Vastaanotolle pääsee kätevästi sekä julkisilla että omalla autolla niin Espoosta, Vantaalta kuin Kauniaisista, tai kauempaakin. Löydät meidät kätevästi navigaattorin avulla (Kalevankatu 54) tai julkisilla liikennevälineillä. Lähin raitiovaunupysäkki sijaitsee alle 200 metrin päässä vastaanotoltamme, joka sijaitsee osoitteessa Kalevankatu 54B 11: sisäänkäynti sijaitsee Kalevankadun ja Köydenpunojankadun kulmalla.
 

Ovatko 4D-ultrat turvallisia?

Ultraäänitutkimukset ovat turvallisia. Varovaisuusperiaatteen mukaan vältetään kuitenkin ylipitkiä tutkimuksia. Ultraäänitutkimuksiin ei liity röntgentutkimuksiin liittyvää röntgensäderasitusta. 3D/4D-ultraäänitutkimus ei vahingoita sikiötä.
 
Preggossa laadusta ja potilasturvallisuudesta vastaa meidän oma naistentautien ja synnytysten erikoislääkärimme (gynekologi), jolla on vuosikausien kokemus naisten ultraäänitutkimuksista. Mikäli 3D/4D-ultran aikana todetaan jotain poikkeavaa raskaudessa, voidaan jatkohoito järjestää heti samalla käynnillä erikoislääkärin toimesta lääkkeellisesti tai sopimalla seurantakäynti, tai tekemällä lähete julkiselle puolelle erikoissairaanhoitoon jatkohoitoon. Näin varmistetaan, että potilas ei koskaan jää poikkeavassa raskaudessa tai epäselvässä tilanteessa vaille jatkosuunnitelmaa.
 
Preggossa me emme tee systemaattisia sikiön rakenteiden seulontaultraääniä. Seulontatutkimuksien korkea laatu vaatii satoja vuosittaista tutkimuksia kummassakin yleisessä seulontaultraäänitutkimuksessa seulojaa kohden. Tämän vuoksi seulontatutkimukset on turvallista keskittää seulontoihin erikoistuneisiin yksiköihin. Muilta osin sikiön kasvun ja kehityksen sekä raskauden seuranta onnistuu erinomaisesti Preggossa. Mikäli huomaamme poikkeavuuksia sikiön kasvussa tai kehityksessä, ohjaamme odottajan tarvittaviin jatkotutkimuksiin.
 

Miten valmistaudun 4D-ultraan?

3D/4D-ultraan ei tarvitse erikseen valmistautua muuten kuin varaamalla aika vastaanotolle toiveesi/tilanteesi mukaan. Erikoislääkärin käynnillä lääkärisi tekee lääketieteellisen arvion raskautesi kulusta ja omasta voinnistasi sekä mahdollisesta lääkityksestäsi resepteineen ultraäänitutkimuksen lisäksi. Tarvittaessa lääkärisi myös tutkii sinut vastaanotolla myös kliinisesti. Käynnin aikana voit ultraäänitutkimuksen lomassa keskustella lääkärin kanssa ammattitaidon piiriin kuuluvista asioista koskien raskauttasi ja synnytystä.

4D-ultran kelakorvaukset

Ultrasta voi hakea jälkikäteen osan maksusta kelakorvauksena. Tällöin kelakorvauksen edellytyksenä on selkeä lääketieteellinen syy tutkimukselle, jonka lääkäri kirjaa diagnoosimerkinnällä hakemuslomakkeeseen.
 

4D-ultran hinta?

Gynekologin (naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin) suorittama 3D/4D-ultra maksaa 249 euroa (sis. kaikki kulut).
 
Klikkaa alta linkki hinnastoomme, mistä pääset tutustumaan tarkemmin ultraäänitutkimustemme ja raskausvastaanottomme hintoihin!
 

4D-ultran ajanvaraus

Haluaisitko varata ajan varhaisultraan Preggossa?
Alta löytyy linkit ajanvaraukseen ja hinnastoomme!